21-10-2021 Vraag Dierenarts.

Elk jaar krijgen mijn duiven in het rui seizoen een 14 daagse kuur tegen paratyphus. Nu ook want ik ben er afgelopen maandag mee begonnen.

Maar ik hoor van verschillende liefhebbers dat ze jaarlijks een ander middel geven voor paratyphus zodat de duiven niet resistent worden voor het middel waarmee gekuurd word.

Die vraag hielt mij bezig en daarom heb ik de vraag gesteld aan de dierenarts waar ik de meeste medicijnen koop voor mijn duiven.

Onderstaand het schrijven aan de heer De Weerd.

De heer H. De Weerd.

Geachte heer H. De Weerd,


Elk jaar in het najaar behandel ik mijn duiven 14 dagen met Parastop. Dit om te voorkomen dat mijn duiven Parathyphus krijgen. 


Maar ik lees dat er veel liefhebbers zijn die elk jaar wisselen met een ander middel om resistentie tegen te gaan. 


Dus vraag ik mij af, wat te doen? Kunnen de duiven resistent worden van Parastop bij een jaarlijkse behandeling? Wat voor een behandeling met welk middel adviseerd U? 


Ik vertrouw erop dat U mij een eerlijk antwoord zult geven ondanks het feit dat U twee petten op heeft, namenlijk van dierenarts en die van producent en verkoop van medicijnen. 


Met vriendelijke sportgroeten,
Wim Willemsen


Dezelfde dag een mailtje terug gekregen dat de mail was doorgestuurd naar de dierenarts.

De volgende dag al een mail terug ontvangen met het onderstaande antwoord.

—————————————————————————–

Beste meneer Willemsen,

Het is zeker niet slecht om eens af te wisselen.
Andere middelen die wij hebben tegen Paratyphus zijn Parasol en Belgafox.

Ook van andere merken, bijvoorbeeld Baytril wordt vaak gebruikt.

U moet echter wel weten dat er nog geen enkel product bestaat dat 100 procent bescherming biedt tegen paratyphus. Ook de Parastop niet en ook een enting niet.

Met vriendelijke groeten,  kind regards, mit freundlichen Grüßen, salutations agrées,

Dierenarts Domien van Acker


Netjes antwoord terug gehad, en hij adviseerd ook een medicijn van een ander merk, welke ze zelf niet produceren. Komt zeer eerlijk over.

Zijn advies is dus ook om te wisselen met het medicijn. Voor dit jaar had ik nog een volle pot parastop in huis die ik nu eerst ga opmaken en volgend jaar ga ik een ander middel gebruiken.

Hij schrijft ook dat veel liefhebbers Baytril gebruiken. Maar pas op met Baytril, in het verleden hebben goed spelende liefhebbers te veel Baytril gebruikt waardoor ze hun duiven niet meer gezond konden houden en dus de prestaties van hun duiven snel achteruit gingen. Ik heb er pas geleden nog een blog aan gewijd.

Nu weet ik in ieder geval wat mij te doen staat in 2022 met betrekking tot de paratyphus kuur. Toch mooi weer wat bij geleerd. TIP is ook, hebt u een vraag voor uw dierenarts, stuur hem een mail met de vraag. Een goede dierenarts zal u dan gratis informeren.

Onderstaand nog een mooie afbeelding die ik recent mocht ontvangen.