25-04-2024 Schoon drinkwater?

Mijn duiven kregen heel het jaar schoon drinkwater op 4 dagen na. Die 4 dagen werden gebruikt voor een wormkuur, 2 dagen een wormmiddel in het water met een herhaling na 14 dagen.

Maar vorig jaar was het een zwaar jaar voor onze duiven met een langdurige periode met Noorden of een Noordoosten wind. Kopwind dus met mooie temperaturen en lage snelheden, er moest gewerkt worden door onze duiven. Belangrijk is dan een zeer goed en snel herstel van de duiven na de vlucht zodat ze weer volledig fit zijn voor de aanstaande vlucht/krachtinspanning.

Arnold Paalman vliegende onder de naam Eijerkamp-Paalman had zijn duiven week na week super en vloog de ene naar de andere 1ste plaats in groot verband bij elkaar. Aangezien ik samen met Arnold in dezelfde vereniging zat, ken ik hem vrij goed. Ik heb hem nog zien komen als jeugdlid en ik kijk nu vol bewondering naar zijn prestaties met zijn duiven. Maar ik heb Arnold gevraagd hoe hij zijn duiven hersteld krijgt na de vlucht. Volgens Arnold 1 van de belangrijkste zaken in de duivensport waar nog veel liefhebbers te weinig oog voor hebben, daar hoorde ik toen ook bij. Afijn, Arnold heeft mij zijn systeem verteld en ik heb zijn systeem bij mijn duiven getest. Ik kon na 1 vlucht meteen al het resultaat zien. Onderdeel van het systeem is dat er bij thuiskomst elektrolyten in het water zit. Dus op de dag van thuiskomst bij een pittige vlucht zit er bij mij nu ook elektrolyten in het water.

Dat is alles wat mijn duiven in het water krijgen. Behalve het grit gaat bij mij al het overige over het voer, zelfs de vitamineral, supplementen en de medicatie.

Op het forum was er 1 topspeler die deed het net andersom, hij had nooit schoon drinkwater maar wel altijd schoon voer zonder dat daar wat over heen ging. Vele wegen leiden naar de top van de duivensport.

Maar pas op met drinkwaterkuren in de winter omdat de duiven dan doorgaans te weinig drinken. Onderzoek heeft uitgewezen dat vaak maar tot een derde van de noodzakelijke dosis op die manier wordt opgenomen.

Drinkwaterkuren zijn dan veel minder effectief dan voederkuren of een individuele behandeling.

Een mooi geheugensteuntje is om geen drinkwaterkuur te verstrekken zolang de R in de maand zit. (Januari, februari, maart, april, september, oktober, november en december)

Je duiven kunnen beter schoon water drinken, dan met tegenzin drinken van water wat hen niet aan staat.

Producten die Calcium bevatten zoals grit altijd van het hok verwijderen tijdens het kuren. Deze hebben een negatieve werking op het gebruik van medicijnen.

Ik schreef eerder een blog over het gebruik van medicijnen en hoe je die het beste kunt verstrekken. Per methode staan de nadelen en voordelen benoemd, het is een zeer interessante blog. Zie het onderstaande.

Veel medicatie gebruik maakt een duif niet sterker maar alleen maar zwakker.

Als ik naar mijzelf kijk dan gebruik ik ook teveel medicatie. De dag na de vlucht worden de duiven “ontsmet” met BS van Belgica de Weert. (Voor de behandeling van trichomoniase, hexamitiase en coccidiose) Op de dag voor het inkorven kregen mijn duiven wat voor de luchtwegen. (Orni speciaal, WN black of Red)

Op advies van de dierenarts stop ik nu met het verstrekken van de medicatie op de dag voor het inkorven. De duiven krijgen nu alleen medicatie op de zondag de dag na de vlucht.

Wat ik verder nog kan doen is, om het 1x in de 2 of 3 weken te geven, maar zolang het goed gaat ben ik daar zelf huiverig voor. Maar dat het op termijn zal moeten, ben ik van overtuigd anders worden de ziektekiemen van mijn duiven resistent voor de medicijnen.

Vanmorgen hebben al mijn 49 jongen hun tweede paramixo enting mogen krijgen. De enting was tevens voor difterie en pokken. Dat hebben we ook weer gehad.

Helaas de jaarlingen geen extra africhtingsvlucht gedaan in verband met het slechte weer en de vele buien. We gaan zaterdag wel zien of ze minder gaan presteren omdat ze in de week niet even weg zijn geweest.