25-05-2023 Jongen vliegen niet. (2)

Onderstaand het vervolg wat ik heb geprobeerd om de jongen weer aan het vliegen te krijgen.

In de bovenstaande blog vertelde ik wat ik had gedaan om de jongen weer aan het vliegen te krijgen.

Ik ben zeer licht gaan voeren zodat de jongen beter zouden gaan trainen. De 55 jongen aten maar 1 kilo voer per dag en waren dan al verzadigd. Ik voerde alleen zuivering met gerst en van elk 50%. Het duurde wel een dag of vier voordat de jongen meer lusten voordat ze naar de waterbak gingen. Daarna voerde ik 450 gram gerst, 450 gram zuivering en 100 gram energievoer. Ik voerde de jongen af met alleen gerst. Ik stopte met voeren als 10% van de jongen naar de drinkbak was geweest. Nu voer ik nog steeds op deze wijze. Maar ik kreeg wel een tip van enkele liefhebbers van mijn vereniging, die vertelden mij om de jongen voor het loslaten iets te voeren, dat zou het trainen van de jongen doen toenemen. Dus ik heb de jongen 100 gram energievoer verstrekt (2 gram per duif) een half uurtje voor het loslaten.

Ook het opjagen met de bezem resulteerde dat het koppel de lucht in ging voor een drie tot vijf minuten. Ze zaten dan allen met de bek los te hijgen op het dak na terugkomst. Ook maakten de jongen zeer korte rondjes boven het hok en niet meer dan dat. De eerste week was de progressie dat ze wat langer gingen vliegen maar nog veel te kort. Het koppel vloog nog geen 10 minuten en nog steeds in zeer kleine rondjes boven het hok. In week twee was het een stuk kouder en op de maandag vloog het koppel voor het eerst behoorlijk hoog en met behulp van de roofvogels nu ook wat verder weg maar nog wel binnen een straal van 1 kilometer. Nog steeds hele korte ronden maar ze bleven nu wel 20 minuten vliegen. Ook hadden ze nu de bekken niet meer los als ze gingen zitten. Ik dacht echt dat het trainen vanaf nu een stuk makkelijker zou gaan. Maar niets was minder waar op de dinsdag maar 10 minuten het koppel in de lucht kunnen houden. Pas op de vrijdag zou de kentering komen. Elke dag was ik bij de jongen als ze los waren en jaagde ze wel een keer of 5 op met de bezem. Maar vanaf de vrijdag werden de rondjes een stuk groter en begonnen de jongen langer te trainen. Deze week gaat het trainen steeds beter, het koppel maakt grote rondjes en als ik er naar kijk dan denk ik dat ze zo kunnen wegtrekken. Wat nog niet echt gebeurd is. Ik denk dat de cirkel waar ze nu in rond vliegen is vergroot van een kilometer tot een drietal kilometers. De duiven krijgen ook meer schik om te gaan vliegen.

Maar smorgens gaan de jongen traag het hok uit, ze zouden eruit moeten stormen, niet dus. Ik heb dan niet veel geduld om te wachten en jaag de rest het hok uit. Om u een voorbeeld te geven na vijf minuten zitten er een goede 10 jongen buiten van de 55 en is mijn geduld op. Wel kan ik zien dat die jongen graag op de vleugels gaan maar wachten op de rest. Als ik de jongen uit het hok jaag dan gaan ze meteen vliegen en zoniet, ook dan komt de bezem er aan te pas.

Woensdagavond in het donker heb ik de jongen in de mandjes gepakt. Er zijn er nog 54 dus 1 jonge duif is bij huis kwijt geraakt tijdens het leren trainen van de jongen. Donderdagmorgen om 9 uur vertrokken naar het Twentekanaal (ruim 2 kilometer) en daar de jongen 1 voor 1 los gelaten. Maar wel redelijk vlot achter elkaar nadat ik het ringnummer had afgevinkt op de lijst. Beslist niet het koppel in 1 keer of mand voor mand want aan twee kanten zijn daar hoogspanningskabels waar ze zeker 1 keer over heen moeten vliegen. Vliegen ze de verkeerde kant op dan moeten ze deze twee keer overvliegen.

Bij thuiskomst zat er al een best koppel te wachten. Het gekke is dat er geen enkele jonge duif in het hok zat. Kun je nagaan wat de interne klok voor een invloed heeft bij de jongen, ze weten dat het voeren pas om 13 uur plaats vindt. Dus heb ik maar gauw de ingang dicht gelegd zodat de jongen verplicht buiten zijn en moeten trainen. Als ik naar buiten ga dan gaan ze al weer de lucht in en ze gaan nu ook veel meer spontaan vliegen als er een duif weg schrikt.

Conclusie is dus dat we er nog niet zijn. De jongen moeten spontaan het hok uit willen als ze op de vaste tijd naar buiten mogen. Ook zie ik graag dat ze nog gaan trekken met het koppel. De africhting was in ieder geval veel te makkelijk voor onze jongen dus we gaan een verdere stap maken.

Update vrijdag 26 Mei.

  • jongen voor het loslaten nu 200 gram energievoer gedaan. Is 4 gram per duif.
  • jongen hebben geweldig getraind. Zijn zelfs weg getrokken. Ik zag een heel groot koppel vliegen bij Ophuis, Vasterink, Lsusenkamp en Kastelein. Ik denk dat ze daar bij zaten.
  • het voer aangepast. Nu 400 gr zuivering, 400 gram gerst, 100 gram energievoer en nw 100 gram vliegvoer. Dus iets zwaarder gemaakt. De jongen hadden een bere honger, goed vliegen doet goed eten. Nog wel afgevoerd met gerst. Hebben zowat 2 kilo opgegeten. (54 jongen) Volgende stap is om het afvoeren niet meer met gerst te gaan doen maar met zuivering.
  • ben er heel blij mee dat ik ze weer aan het trainen heb. Laatste punt is dat ze zelf het hok uit moeten stuiven bij het loslaten. Nu 50% buiten en de rest uit het hok gejaagd.