25-05-2024 Chalons en Champagne 405 km, 4e afdeling 9, 2e CC4 en 1, 2 en 3 in de vereniging.

Donderdagmiddag ben ik weer om 16 uur begonnen met het pakken van mijn duivinnen. Alle duivinnen zijn mee en ik heb ze in drie mandjes gepakt van elk 15 stuks. Daarna om 17 uur de doffers in de mandjes gezet, twee mandjes met 10 doffers en 1 mandje met 11 doffers. Bij mij worden de duiven vooraf nooit getoond. Maar nu heb ik voor de duiven in het kleine hokje een uitzondering gemaakt. Alle duiven uit het kleine hokje (8 st) waren het afgelopen weekend thuis toen de vlucht werd afgelast. Maar ik zag dat in het kleine hokje de laatste twee dagen 2 duivinnen bij elkaar gingen liggen. Daarom besloten om de 5 duivinnen bij de 4 doffers (1 extra laatkomer) samen te zetten op de woensdagavond. Tevens 9 broedschotels met matjes erin in de 7 broedvakken gezet en nog 2 los op de grond en op een broedtoren. Op de donderdag konden ze heel de dag plezier hebben met hun doffer.

Als u goed geteld heeft dan heb ik 76 duiven ingekorfd. Er zitten nog 2 doffers thuis, dat zijn laatkomers die nog moeten herstellen.

In de vereniging zijn er door 11 liefhebbers 212 duiven mee gedaan naar Chalons.

In de CC4 zijn er door 96 liefhebbers 1847 duiven ingezet. Dat waren er de voorgaande week nog 109/2247 duiven. We hebben deze week 400 duiven minder in de CC4 dan de voorgaande week. Veel van die duiven worden ingezet op de africhting vanuit Tienen, net een goede 200 kilometer voor mij. De reden is dat die duiven de volgende week mee gaan naar de eerste eendaagse fondvlucht. Door maar 1 nacht mand en de kleinere afstand vertrouwen die liefhebbers erop dat ze met frissere duiven met meer energie aan de start kunnen komen van de eendaagse vlucht het volgend weekend.

Ondanks het feit dat mijn duiven het voorgaande weekend ruim 3 dagen en nachten (donderdag 17 uur t/m maandag 8 uur) in de manden hebben gezeten, wilde het bestuur van onze afdeling het lopende programma niet aanpassen. Zie het onderstaande.

Naar aanleiding van wat speculaties over het programma van komende week het volgende: het programma zal gewoon vervolgd worden dus donderdagavond inkorven Midfond en vrijdagavond africhting Tienen.

Maar op de vrijdagmiddag komt ineens het onderstaande bericht binnen van onze afdeling:

Beste sportvrienden, ondanks het toch voor morgen positievere beeld als gisteren lijkt het niet genoeg en heeft de LC in overleg met het IWB ons geadviseerd om het inkorven voor Tienen vanavond te verplaatsen naar Morgenavond. De duiven zullen dan op zondag gelost worden. Het weer zit ons niet mee en vergt veel aanpassingsvermogen we hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Dus ZATERDAGAVOND inkorven voor Tienen.

Een wedvlucht moet altijd de HOOFDZAAK zijn en een trainingvlucht de BIJZAAK. Op de midfondvlucht kan er niets veranderd worden en de wil ontbreekt om bijvoorbeeld 50 kilometer dichterbij te gaan naar Dizy wat ook een midfondvlucht is. Dan maak je het in ieder geval de duiven weer iets makkelijker.

Zo heeft de afdeling 3 Oost Brabant na hun slecht verlopen vlucht met verliezen van goede duiven op 22 Mei al besloten om hun midfondvlucht op de zaterdag in te korven voor de lossing op de zondag. Ik vraag me nu af of ze dat zonder of met het advies hebben gedaan van het IWB. (Instituut Wedvlucht Begeleiding)

Dat er landelijk totaal geen eenheid aanwezig is in de inkorfdatum van de midfondvlucht per afdeling, blijkt wel uit het onderstaande:

 • Afdeling 1 donderdag inkorven.
 • Afdeling 2 vrijdag inkorven.
 • Afdeling 3 zaterdag inkorven en zondag los.
 • Afdeling 4 donderdag inkorven.
 • Afdeling 5 donderdag inkorven.
 • Afdeling 6 vrijdag inkorven.
 • Afdeling 7 vrijdag inkorven.
 • Afdeling 8 donderdag inkorven.
 • Afdeling 9 donderdag inkorven.
 • Afdeling 10 vrijdag inkorven.
 • Afdeling 11 vrijdag inkorven.

Alle afdelingen lossen op de zaterdag behalve de afdeling 3 die lost op de zondag met toestemming van de NPO.

Ik denk zelf dat er best nog een kans is morgen om de duiven in Chalons te lossen. Als de lucht maar gebroken is en dan met de wind in het voordeel van de duif, dan zou het goed moeten gaan. Kleine buien kunnen onze duiven goed ontwijken. Wat niet kan is een buienfront of dichte bewolking. Maar er komen opklaringen. Dat Tienen niet gelost kan worden op de zaterdag daar geloof ik niets van, die vliegen ruim binnen de drie uur naar hun hokken. Die zou je om 13 uur nog makkelijk kunnen lossen.

Kijk maar eens naar de onderstaande weerkaarten:

Zaterdag gaan we wel zien of ik het bij het verkeerde eind heb.

Chalons en Champagne Bijna 6 uur, het wordt licht.
Gisterenavond na het voeren één bui gehad daarna tot een uur of 11 buiten gezeten. Nu afwachten wat vandaan ons zal brengen. Zo gauw we nieuws hebben laten we u dat z.s.m. weten.
Volgende update 8 uur

Goedemorgen sportvrienden,
De weerssituatie is beter dan donderdag voorspeld werd. We verwachten rond of net na de middag mogelijkheden te krijgen om te lossen. De mist/ lage bewolking in België is dan voldoende opgetrokken en de buien zullen van oost naar west ons land verlaten. We verwachten na de middag een wzw wind die richting Nederland zal krimpen naar ZW. Nader bericht om 10.15 uur.

Lol, ik krijg gelijk, Tienen had men gewoon op de zaterdag door kunnen laten gaan.

Chalons en Champagne, 10:30 Het breekt hier goed los en blauwe plekken worden zo zichtbaar, de vlieglijn wordt beter als het zo doorzet zullen we tussen 12:00 en 13:00 uur kunnen lossen.

11:45 Chalons en Champagne,
Het weer is inmiddels goed de planning is om 12.45 uur te gaan lossen.

Het is prachtig weer op de losplaats in Chalons en Champagne.

De duiven in Chalons en Champagne zijn gelost om 12:45, gelost met een kalme zuiden wind, zonnig met schapenwolken en een temperatuur van 19 graden. De duiven hebben een super vertrek.

Het vertrek van de duiven van afdeling 9.

Wat een dag vandaag, de eerste meldingen op de voorhand kwamen om 16.50 uur op compuclub live te staan. Daarna was het wachten op de meldingen van Arnold Paalman die vliegt onder de naam Eijerkamp-Paalman, en ja hoor hij pakt in de tussenstand de eerste en tweede melding op 17.11 uur met 2 duiven in exact dezelfde tijd. Dan is het even snel rekenen en om Arnold voor te zitten moet ik voor 17.22 uur een duif klokken. Jan en Greetje waren na hun vakantie weer de duiven bij ons aan het oppassen. Om 17.20 zeg ik tegen Jan nog 2 minuten te gaan. Ik heb het nog niet gezegd of er komen 2 duiven pal over ons huis aangevlogen, beide duiven landen op het hok en onze 23-001 loopt vrij snel naar binnen. Geklokt om 17.21.07 en dan weet je dat je vroeg zit. De vreugde was dan ook groot en onze melding stond even als eerste melding op computer live van de gehele afdeling van ruim 15.000 duiven. De andere gelande duif was een vreemde duif en helaas niet van ons.

Daarna was het een geweldig spektakel zo mooi kwamen de duiven. We konden de meesten zeer mooi zien vallen want die kwamen al terug uit het noorden.

Onderstaand de stamkaart van onze eerste duif met een 4e plek van 15.063 duiven.

Onderstaand de klassering van mijn duiven in de vereniging.

Dan nu de klassering van mijn duiven in de CC4 uitslag.

Een eerste plaats in de CC4 vliegen staat hoog op mijn verlang lijstje. Vandaag zaten we er dicht bij. Maar met 12 duiven bij de eerste 100 duiven, ben ik zeer tevreden. Ook de getekenden zitten weer mooi op tijd voor de punten. Mijn tweede duif is een doffer en de derde duif een natour jong van vorig jaar die het dit jaar zeer goed doet.

Dan nu de klassering van mijn duiven in de afdeling uitslag.

Maar liefst 51 duiven staan op de uitslag van de 76 duiven die ik mee had.

Ik mis nog 4 duiven, 1 jaarling duivin en 3 oude duiven. Ik heb goede hoop dat we die morgen nog gaan zien.

Opvallend was dat toen er nog 21 duiven moesten komen, dat 6 doffers waren van de 31 die mee waren en nog maar liefst 15 duivinnen van de 45 die mee waren. Mijn duivinnen waren aan de zware kant en dat zie je terug in hun aankomsten.

Donderdag inkorven voor de eerste eendaagse fondvlucht van 548 km en vrijdag een vitesse vlucht van 314 km. Ik ga de duiven er weer voor gereed maken en puzzelen welke duiven ik mee doe naar de eendaagse fondvlucht. Morgen eerst alle duiven in bad doen want ik zag veel smerige pootjes.