27-01-2022 Eerlijk spel.

Onze Nederlandse Postduiven Organisatie is druk bezig om onze mooie duivensport toekomstbestendig te maken.

Een deel hiervan is het hoofdstuk “eerlijk spel”.

Nu liggen er twee bespreekpunten op tafel om aan een eerlijker spel te komen. De twee bespreekpunten heten, de methode SPEL en spel in TEAM VERBAND.

De methode SPEL houdt rekening met de weeromstandigheden en geeft verschillende tijdcorrecties op de kloktijd van je duif, afhankelijk van je ligging en van welke kant de wind komt.

Zowel Ad Schaerlaeckens, Embrechts-Teunis als Henk Douna zijn niet voor dit voorstel zoals te lezen is op hun sites. De NPO wil met de rekenmethode SPEL een proef doen in 2022. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten en of de bovenstaande heren gelijk krijgen door het voorstel nu reeds van tafel te gooien. Mocht de proef slagen dan hoeft men zich veel minder druk te maken om de spelgebieden. Dat is een zeer belangrijk argument want nieuwe spelgebieden maken is een zeer lastige klus. Wel vindt ik het zelf belangrijk dat er niet alleen Nationale of eendaagse fond uitslagen worden vergeleken, maar ook een snelheidsvlucht met wind van achteren.

Klik hier voor schrijven NPO methode SNEL.

Klik hier voor uitleg methode SNEL in het NPO orgaan.

Wat ik echter een prima idee vindt is het TEAM VERBAND. Helaas geven de bovengenoemde liefhebbers nog geen aandacht aan dit idee.

In het kort gezegd mogen de liefhebbers op de Vitesse/Midfond, Eendaagse fond, Marathon fond en met de Jongen twee weken voor aanvang van de oude en jonge vluchten een x aantal duiven opgeven voor hun team.

Er wordt dan een uitslag gemaakt in team verband en ook een totale uitslag zoals nu, waar alle duiven in staan. Dus ook de duiven welke mee zijn van een liefhebber en niet in zijn team zitten.

Klik hier voor de uitleg van het spel TEAM VERBAND.

Ik denk dat het TEAM VERBAND een extra mogelijkheid geeft aan de kleine liefhebbers om zich wat meer in de kijker te spelen. Dus ben er zeker een voorstander van.

Tevens heeft de NPO als voorstel staan om 1 op 3 te gaan vliegen. Ik hoop dat de meerderheid ermee gaat instemmen.

Logo eerlijk spel.