30-03-2023 Voorbereidingen, africhtingen en derby Arona.

Afgelopen zaterdag zijn de duivinnen van de B ploeg op weduwschap gezet. Ik ben er blij mee want nu is de vliegploeg van 38 duivinnen compleet.

De 21 duivinnen van de A ploeg hebben hun doffers al weken niet meer gezien. Dit omdat de B ploeg met hun doffers gekoppeld waren. Binnenkort laat ik de duivinnen op de doffers vallen en mogen de duivinnen van de A ploeg er wat langer bij blijven om weer wat binding te krijgen met hun doffer zodat ze niet zo gauw gaan aanparen met een andere duivin.

Ondanks dat onze duivinnen al zeer goed bij huis vliegen, denk ik nog niet om ze te gaan africhten. De eerste africhting naar Kalkar staat gepland op zaterdag 15 april. Afstand 63 kilometer. Ik wacht even op beter weer en hogere temperaturen. Niet iedereen is zo geduldig als ik, gezien het onderstaande.

Vlucht: Diverse trainingsvluchten
Datum: Zaterdag 1 april 2023
Los: Zie hieronder.
Opmerkingen:
Reisduif Almelo, Zutphen, –:– uur.
Luchtvermaak Rijssen, Zutphen, –:– uur.
Luchtbode Vriezenveen, Eefde, –:– uur.

Dus vanaf nu is het oppassen met het loslaten van je jonge duiven in het weekend indien die reeds in de lucht vliegen. Houdt de lossingsinfo in de gaten.


Op 25 Maart was er de finale vlucht van de Derby Arona Tenerife. Ik schreef reeds eerder over deze zeer dieronvriendelijke derby/eenhokrace.

Nu eerst maar eens kijken hoe het dit jaar is gegaan met de duiven welke ingezet zijn voor de derby Arona Tenerife.

Op de eerste trainingsvlucht waren er op 13 Januari 1381 jonge duiven mee. Op de eindrace waren er nog maar 185 jonge duiven over waarvan er nu 102 jonge duiven hun hok weer hebben bereikt. In totaal waren er ongeveer 1500 jonge duiven aangeleverd.

Ze gaan er op vooruit nu haalt 6,8% van alle aangeleverde duiven de eindstreep. Vorig jaar was dat maar 2%.

Onze NPO streeft terecht naar een diervriendelijke duivensport. Alles wordt gedaan voor het goede welzijn van onze postduiven. Je kunt dan denken aan het hitteprotocol en lossingsprotocol maar ook het vervoersprotocol.

Nu nog even de Nederlandse liefhebbers die aan de bovengenoemde race mee hebben gedaan gaan aanschrijven dat ze in overtreding zijn. Het wordt tijd voor een keurmerk met betrekking tot de eenhokrace’s zodat anderen niet het idee krijgen dat de duivensport het niet zo nauw neemt met de diervriendelijkheid.

Zo dat moest ik weer even kwijt.


We hebben reeds een afspraak staan met de dierenarts om onze jongen van de eerste en tweede ronde te vaccineren met de Paramixo/Rotra entstof. Gelukkig zijn alle jongen van de eerste en tweede ronde afgezet en zitten deze nu samen in 1 hok. We hebben nu 58 jongen en helaas wordt er al 1 vermist bij huis. Dit ondanks het feit dat de jongen amper vliegen konden. Ik ben op ons platte dak geklommen en heb in heel de buurt gekeken of ik geen afdruk van een duif op de ramen zag staan. Dit was niet het geval. Ik denk dat het jong verongelukt is. De roofvogel zal het niet zijn geweest want dat had ik zeker aan onze andere jongen kunnen merken.

Ook gaan we nu de vliegafdelingen spik en span schoon maken voordat de vluchten beginnen. Alles onder de roosters weg en de wanden stofvrij maken. Daarna alles spuiten tegen ongewenste insecten etc. Ook krijgen al onze vliegduiven nog een luisdruppel en twee dagen BS over het voer om er zeker van te zijn dat we geen “Geel” hebben bij onze vliegduiven.

Nog genoeg te doen maar de aanvang van het vliegseizoen nadert snel.