30-05-2024 Jongen paratyfus enting.

Vandaag een drukke dag gehad.

Ik was van plan om 20 duiven in te zetten voor de eerste eendaagse fondvlucht van 548 kilometer. Allen oude ervaren duiven, 12 duivinnen en 8 doffers.

Vanmorgen reeds vroeg opgestaan om op tijd de vliegploeg te kunnen voeren en wel 20 gram per duif. Gisteren had ik ze avonds al zoveel gevoerd dat ze niet meer lusten. Om 12 uur wederom gevoerd om te kijken of ze nog wat lusten.

Op de woensdagavond heb ik alle vroege jongen van de eerste en tweede ronde in de mandjes gepakt en de ringnummers aangevinkt. Ik had er nog 48 op papier staan maar er waren er 2 verdwenen van het hok, nu kon ik er mooi achterkomen welke ringnummers er niet zijn. Die 2 nummers meteen afgeboekt in mijn duivenadministratie van Compuclub. De duiven voelden goed aan en waren lekker zacht en vol, echter viel 1 duif buiten de boot die was van onderen veel te scherp ondanks het feit dat hij niet een nacht weg is geweest.

Ook op de woensdagavond de jongen van de derde ronde gepakt, de ringnummers genoteerd, de kleur van de duif en of het een doffer en duivin is. Van de 19 jongen zaten er 17 bij mij en nog 2 bij Sabine die nog net te jong waren om bij hun ouders weg gehaald te worden. Hoe meer nummers ik opschreef met de geslachten, hoe slechter mijn humeur werd. Wat blijkt van de 17 die ik kon beoordelen 12 doffers en 5 duivinnen. Maar ik vlieg met 2 duivinnen op 1 doffer dus heb ik graag veel duivinnen bij de jongen zitten. Normaal gaat het wel gelijk op maar nu dus beslist niet. Alles in de administratie op de PC ingebracht en een entlijst met ringnummers uitgedraaid.

Als u goed telt dan heb ik nog 46 jongen en 19 jongen dus 65 in totaal.

De dierenarts laat ik altijd aan huis komen voor het vaccineren van mijn duiven, net voor 11 uur was hij aanwezig. Eerst begonnen om de 46 jongen van een paratyfus enting te voorzien. De duif die opviel doordat hij te scherp was, na ruggespraak met de dierenarts niet van een enting voorzien. Ik heb zijn advies opgevolgd. De kosten waren 60 eurocent per duif. Bij het voeren van de jongen om 13 uur hadden een stuk of 3 tot 4 jongen nog wat last van de enting, de rest niet.

Daarna de latere jongen voorzien van hun verplichte paramyxo vaccinatie. (Rotra)

De dierenarts had nog een mooie uitspraak; Kuren doe je voor de buren, enten doe je voor jezelf. Hij bedoelt ermee dat je met het enten de weerstand van een duif verhoogd en met het keuren de weerstand juist verlaagd.

Mijn oude duiven hebben ongeveer een drie weken voor de eerste africhting van de afdeling hun verplichte paramyxo enting gehad maar dan samen met een paratyfus enting, dat op advies van de dierenarts omdat ik wel gekuurd had voor paratyfus maar niet geënt. Hem gevraagd of dit te maken kan hebben met de geweldige prestaties van mijn duiven. Toen kwam hij met zijn mooie bovenstaande uitspraak, hij vertelde dat de enting de weerstand vergroot van de duif dus het zal vast meegeholpen hebben in de prestaties van mijn duiven. Volgend jaar maar weer zo doen.

Om 13.02 krijg ik het volgende appje binnen: Code Rood voor de Dagfond
Vlucht afgelast.

Meteen de site van de postduivenbond geraadpleegd en inderdaad, daar staat;

Code Rood E22

Het IWB heeft na overleg met het NPO Bestuur Code Rood uitgeroepen voor de eendaagse fondvlucht E22.
De weersverwachtingen zijn van dien aard dat een verantwoorde lossing op zowel als zaterdag als zondag niet mogelijk lijkt. De vlucht is afgelast. Het welzijn van onze duiven staat altijd op de eerste plaats vandaar dit besluit.
Het NPO Bestuur overweegt deze dagfondvlucht in te halen in week 32. Op dit moment staat daar een vrije dagfondvlucht Nationaal Chateauroux. Nader bericht volgt z.s.m.
De vitesse vlucht V22 gaat vooralsnog door zoals gepland. Gelet de kortere afstand zijn de kansen op een verantwoorde lossing daar groter.
Het NPO Bestuur

Wouw die zag ik niet aankomen, dan moet er veel slecht weer aankomen in Frankrijk en België. Maar meteen het bericht op de verenigingsapp gezet en wat andere duivenmelkers bericht. Ook meteen al het voer uit de vlieghokken verwijderd. Johan Cruijff zou zeggen, elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo nu ook want ik kon mooi de vliegduiven met het mooie weer van vandaag laten trainen. Nou dat hebben ze gedaan, het was een lust voor het oog. Ook wilden ze nog goed binnenkomen na het opvoeren maar dat heeft vast te maken met het feit dat de duivinnen gisteren na hun training weer bij de doffers zijn geweest. De duivinnen weinig gevoerd zodat die vrijdag nog goed gaan eten. De doffers echter wel gevoerd en ik stond versteld hoeveel ze nog lusten. Het voer van Matador blijven ze schijnbaar door eten. Ik schreef eerder, de mooie mest van mijn duiven voor het inkorven is de grootste winst voor mijn duiven. Daar geloof ik steeds meer in.

Niet alleen in ons land is de eendaagse fondvlucht afgelast maar ook in Duitsland zijn de vluchten afgelast en wordt er zelfs geadviseerd om niet zelf te gaan africhten, zie het onderstaande.

Vooral de zaterdag ziet er slecht uit bij de weersoverzichten, voor de zondag zijn er opklaringen in België met mogelijkheden om te lossen.

Afdeling 3 heeft zijn planning reeds aangepast en gaat op zaterdag inkorven voor hun vitesse vlucht met een lossing op de zondag.

Ik ben benieuwd wat onze afdeling gaat doen, ze hebben drie opties:

  • Zo laten het zo als het nu is, vrijdag korven en zaterdag los en als dat niet kan, overstaan naar de zondag.
  • Zaterdag inkorven en de zondag lossen.
  • Vrijdag inkorven en dichterbij gaan zodat er zaterdag gelost kan worden. Nu staat er een vlucht van 314 kilometer voor mij gepland maar dat kan ook Beek en Donk 112 kilometer zijn of Tongeren met 184 kilometer.

Vooralsnog is er niets gewijzigd en gaan alle 77 vliegduiven mee op de vitesse vlucht en hebben we vertrouwen in de lossingscommissie.