30-08-2023 Perikelen in het vliegseizoen… (Willem Mulder)

Dat is tekst wat over het algemeen niet veel goeds voorspelt. We zitten nu volop in het vliegseizoen. Er is tot nu toe nog niet veel fout gegaan. En we mogen hopen dat dit zo zal blijven. Maar we weten wel beter want elk jaar gebeuren er rare en nare dingen. Zoals…..

“De duiven hadden nooit gelost mogen worden”. 

Na 2 nachten mand en magnetische storingen / lang zoeken en koude wind

Na een dergelijke vlucht en 2 nachten mand met veel zoeken naar het hok door magnetische storingen hebben de duiven ook nog te maken gehad met een koude wind. Dat trekt op de ogen en dit alles is niet bevorderlijk voor de vorm. Ze hebben dus flink op hun donder gehad na een zoektocht van vaak vele uren. Het is daarom belangrijk de duiven bij thuiskomst weer de nodige warmte te geven om te herstellen.

Hoe doe je dat?

Dat kan door b.v. de verluchting tijdelijk even dicht te doen of de verwarmingsplaten aan te zetten als je die hebt. In het drinkwater adviseer ik dan na dergelijke extreme omstandigheden elektrolyten te geven met een 1 tot 2 lepels druivensuiker + iets vitamines op een drinkpot (alleen dus bij extreme omstandigheden). Na een paar uur zijn ze dan al weer heel anders!! Ze knappen daar echt goed van op.

‘s Avonds een stuk of wat uien doorsnijden en onder de broedbakken leggen. Dat trekt op de ogen en is super goed als er toch iets mis is met de bovenste luchtwegen. Geef ze een b.v. 2 delen Energie mengeling + 1 deel Vliegvoer van goede kwaliteit en laat ze goed eten, want de kachel moet blijven branden.

Ook adviseer ik de duiven niet meteen weer te laten trainen. Geef ze maar ongeveer een dag rust op het hok tot de dons gaat vallen.(vermoeidheidsdons). Ze moeten weer plezier hebben voordat ze weer gaan trainen. Je kunt ze b.v. op de dag na thuiskomst samen met de duivinnen een middagje rond het hok laten scharrelen. Gooi dan een paar handen grit met wat snoepzaad in het gras rondom het hok. De duiven zullen er graag naar pikken en de stress zal ook helemaal verdwijnen. “s Avonds haal je de duivinnen dan weg en alles is weer normaal.

Trainen.

Trainen zal ook nu heel belangrijk zijn. Dus minstens 1uur tot 1 ½ uur per dag, want de stofwisseling moet wel doorgaan, anders kunnen ze geen vetten opslaan.

In de regen gelost of met veel buien.

Het komt nog steeds voor. Al hebben we de modernste middelen. Ondanks het feit, dat we een mobiele telefoon ter beschikking hebben en we dus overal in het land controleposten kunnen benaderen om te horen hoe het weer ter plaatse is. Ondanks dat we alles, maar dan ook alles op het internet kunnen volgen via meerder buienradars, algehele weersverwachtingen, sites voor de neerslag, radar, aardmagnetisme, satellietbeelden, zichtcondities, inversiemetingen, windmetingen en ga zo maar door, toch lukt het soms om volop in de regen te lossen of de duiven regelrecht in de buien te jagen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen en doen de meeste lossingverantwoordelijken heel erg goed hun best.

Overbelasting.

De duiven proberen om de buien heen te vliegen en komen van de regen in de drup. Vaak uren later of zelfs de volgende dag zien we ze terug. De liefhebber hersteld van een slechte nachtrust, maar de duiven zijn soms broodmager en afgevlogen. De brandstoffen zijn dan verbruikt en de duif gaat over op eiwitverbranding. Dat gaat gepaard met verkrampingen van de spieren. De spieren bestaan uit eiwit en die worden als het ware opgebrand. Dergelijke duiven zijn niet meer bruikbaar als sportduif.

Sommige duiven kunnen de broedbakken niet meer aanvliegen. Ze willen ook niet meer trainen. Maar als we “geluk” hebben zijn de duiven niet opgebrand.

De oplossing is zich te richten op snel herstel van de beschadigde spierencellen. Het beste is  90 mg  magnesium + 35 mg calcium per keer per liter drinkwater te geven. Dit minimaal 2 – 3 dagen achter elkaar na de vlucht. Om het u gemakkelijk te maken zijn er bij de drogist calcium en magnesium bruistabletten te koop. Zo kunt u de duiven heel gemakkelijk weer van hun probleem afhelpen. Over het voer een goede natuurlijk B-vitamine oom de stofwisseling weer op gang te helpen. Chemische vitamines doen het volgens de geleerden niet meer en dus kiezen we liever voor de natuurlijke soort, zoals: bakkersgist. Daarin bevinden zich alle B vitamines van B¹ tot B15. Dosering 1 tot 2 gram verse bakkersgist per duif klaarmaken in een klein beetje lauw water. Daarna over het voer geven en afdrogen met goede mineralen. Wil je een bakkersgist in poedervorm, dan adviseer ik Garvo-cyme. Naar mijn idee is dat de beste gevriesdroogde bakkersgist die er is. Na deze actie is het verstandig 1 tot 2 dagen een jodium / ijzer product aan het drinkwater toe te voegen. Volg wel de gebruiksaanwijzing op de verpakking!

Natuurlijk kunt u na een zware vlucht altijd een bruistablet met calcium en magnesium aan het drinkwater toevoegen. De duiven zullen u er dankbaar voor zijn.   

 

Magere duiven?

Problemen die op meerdere hokken kunnen voorkomen….De liefhebber geeft volop voer van uitstekende kwaliteit. Soms met flink wat gepelde zonnepitten en snoepzaad erdoor…heerlijke kost. De duiven kunnen dus kiezen wat ze lekker vinden en gaan uitzoeken. Toch zijn de duiven mager. Hoe kan dat? Er is een stofwisselingstoornis ontstaan. De duiven zijn dan meestal ook blauw van vlees. Controleer dat altijd even! Dit duidt op gezondheidsproblemen (eiwit overschot) of op vitamine tekorten.De oplossing is in dergelijke gevallen: 1 week op een zuiveringsmengeling en vitamines geven. Dus: terug naar de basis en dan weer vertrekken.

De voermot (plodia interpunctella) in het hok.

Dit is een vlinderachtige, die haar eieren in het voer legt. Het eitje ontpopt zich in een spinsel van draden en komt daarna tevoorschijn als een larve. Uiteindelijk ontpopt zich deze larve weer in een motje en het hele verhaal kan weer opnieuw beginnen.

Bewaar voer daarom altijd op een droge, koele, stofvrije en mogelijk donkere plaats en sluit open zakken altijd goed af. Orde en netheid is het behoud van uw voer en dan zult u ook de minste problemen hebben. Bewaar geen oude kliekjes voer en neem niet teveel in voorraad.

En als je toch motjes op het hok hebt? Hoe kun je dat oplossen?

Uitroken helpt niet. De spuitbus met insectenbestrijder moet erbij komen. Spuit dat nooit op de duiven zelf, alleen in het hok. De duiven even uit het hok halen dus!

 

Andere mogelijkheden die het proberen waard zijn:

Een paar druppels cederhoutolie in de broedbakken en bij de voerplaats kan helpen. Als de lavendel bloeit, kun je knoppen eraf halen en de stengels + zaad aan een touwtje in het duivenhok hangen en wel zo, dat de duiven er niet bij kunnen komen. Als er nog geen lavendel bloeit, dan lavendelzaad ophalen, in een gordijnenzakje stoppen en in het hok hangen.

Jonge duiven ziekte.

Aiaiaiai, de jonge duiven willen niet binnenkomen. Dat is een slecht voorteken. Maar zien wat het wordt. En als ze dan eindelijk binnen zijn, willen er een aantal niet eten. Een slecht voorteken. ´s Avonds ga je even kijken en ontdekt al een paar duiven die overgegeven hebben. De volgende morgen? Vieze lichtgroene en waterige mest en volle kroppen met onverteerd voer. Je weet genoeg. Het maagdarmkanaal is afgesloten. We moeten snel ingrijpen. Voeren heeft geen zin want dat wordt niet verteerd. Je kunt 2 dagen niet voeren en alleen water geven. En maar afwachten  Daarna weer een beetje licht voer zoals Super Diät.

Maar kan dat niet anders?

Er zijn de laatste jaren verschillende alternatieven ontwikkeld om op natuurlijke wijze de duiven van de E-Coli en Adeno virus af te helpen. Een van de mogelijkheden is de eerder genoemde Balance van ontwikkelaar Aldert Hiemstra. Een aantal dagen een 5-voudige dosering in het water geeft al snel resultaat. Een ander voordeel is, dat de goede bacteriën blijven leven en de duiven geen dip krijgen. Je bouwt elke dag alleen maar weer op. Vaak zien we, als we gebruik maken van medicijnen de duiven na een week er al weer fris bij zitten. Maar de goede darmflora is flink afgebroken. Wordt het dan een zware vlucht, dan is het foute boel. Het duurt echt wel een aantal weken voordat de duiven er weer helemaal bovenop zijn bij medicijngebruik. 

Vlierbessen tegen e-coli, adeno en andere darmziektes.

Een ander middel in de strijd is de vlierbes.

In “belevenissen van een melker” besteed Willem van Wezel veel aandacht aan de werking van vlierbessensap. André Christiaans schreef er ook al over in het blad “de Duif” Hij testte het uit en met veel succes. Vele andere liefhebbers komen in dit artikel aan bod, wederom met veel succes richting het oplossen van E-Coli. Je moet er echter wel vroeg bij zijn, dus het is zaak de duiven goed in de gaten te houden. De wetenschap veegt vaak de vloer aan met deze beweringen. Er zijn echter ook onderzoeken gedaan door enkele wetenschappers naar de werking van vlierbessen die een positief resultaat lieten zien. Volgens deze onderzoeken zou vlierbessen weerstand verhogend werken en darmziektes kunnen aanpakken en zelfs genezen. De stof die daar verantwoordelijk voor is heet: Sambucol. De meningen zijn verdeeld, zoals zo vaak. Als zoveel mensen en dieren er baat bij hebben, vind ik dat ook al een aardige “wetenschap”. Het is een goed teken dat de farmaceutische industrie wetenschappelijk onderzoek gaat doen. Maar die doen pas iets als te “tekenen” gunstig zijn:  € , $, £ , лв , kr , Ft, Ls, Lt, zł, Leu, Kč.

Hoe kun je vlierbessen gebruiken?

Hier zijn verschillende mogelijkheden:

  • Puur vlierbessen: eerst een dag in water laten weken. Koken als thee. 10 minuten doorkoken. Hoeveelheid: 1 eetlepel per liter drinkwater. Vlierbessen door de zeef drukken, totdat de pitjes blijven liggen. Als de duiven E-Coli  hebben dan na enkele dagen zo licht mogelijk, maar energierijk voeren b.v. een Super Dieet-achtige mengeling, zodat ze snel weer op krachten komen.
  • Vlierbessen extract (sambucol) maatlepeltje (waar 5 gram geneesmiddelen op gaan) op 4 liter drinkwater.
  • Vlierbessen sap (voorbehoedend): 1 grote eetlepel op 1 ½ liter drinkwater. Tijdens het vliegseizoen 2x per week b.v. op maandag en woensdag.
  • Vliesbessen bloesem: Bloesem is voor schone luchtwegen: 1/3 toevoegen aan de thee of 1 eetlepel op 2 liter drinkwater.
  • Thee met vlierbessen: 60% vlierbessen toevoegen aan de thee. Deze bereiden als thee.

Veel succes ermee.

Willem Mulder