31-08-2023 Vallen en Opstaan.

Afgelopen weekend hadden we een prachtige uitslag.

Maar ik heb er helaas niet lang genoeg van kunnen genieten.

We kregen onze laatste duif goed half twee en daarna kwamen er geen duiven meer. Toen moesten we van Bergeijk nog 5 late jongen hebben en van Dizy nog 2 vroege bevlogen jongen. Dus nog 7 jongen die de volgende dag zouden moeten komen.

Zoals ik reeds eerder schreef, had ik de jonge duiven goed opgevoerd zodat ze behoorlijke reserves bij zich zouden hebben. Ik had er best vertrouwen in dat er nog 3 tot 4 jongen zouden nakomen.

Op de zondagmorgen mooi vroeg mijn bed uit en de kleppen los gezet met ook voldoende voer voor de nakomers. Helaas regende het behoorlijk en de regen stopte om goed 10 uur waarna het opklaarde.

Dus om 10 uur was er nog geen jonge duif terug. Om goed 11 uur appt Tim mij dat hij net 2 jongen terug heeft gekregen van de drie jongen die hij nog moest hebben. Dat is mooi dan moeten onze jongen ook kunnen komen. Een paar uur later was ook het laatste jong bij Tim weer present.

Maar hoe ik ook in de lucht keek, er kwam geen jonge duif. Ik denk dat ik zondag wel 100 keer heb gekeken of er geen jonge duif was terug gekomen.

Nu ik dit schrijf op de woensdagmiddag is er van de 7 jongen nog niets nagekomen. Ook geen bericht gehad dat ze opgevangen zijn.

Ik vraag mij af hoe het mogelijk is. Normaal gesproken hebben wij over het nakomen van onze duiven weinig te klagen. Wat heb ik fout gedaan? Ik heb het mij vaak afgevraagd en ik denk weinig. De jongen zijn nog 2x afgericht in de week voor de wedvlucht en beslist goed opgevoerd. Dat bevestigen de jongen die thuis zijn door zeer goed te trainen. De vlucht was redelijk makkelijk maar als de jongen het kopje niet gebruiken dan kunnen ze best ver in het Noorden beland zijn door de sterke zuidwesten wind. De uitslag was top dus dat bevestigd een goede voorbereiding.

Wel opvallend is dat het 6 jonge doffers betreffen en maar 1 duivin. Wel denk ik dat de jongen extra gemotiveerd moeten worden door ze op de deur te spelen. Dat doen wij niet dus dat is een verbeter puntje.

Gelukkig zit ik niet verlegen om doffers omdat wij twee duivinnen koppelen aan één doffer. (24 doffers / 48 duivinnen) Alle 24 oude doffers zijn nog aanwezig. Helaas is de vreugde over de mooie uitslag er bij in geschoten maar dat gebeurt mij niet weer. Ik zal er zelf wat makkelijker mee om moeten gaan.

Ik had de jongen op de woensdag weer willen africhten op 30 kilometer. Maar het weer gooide roet in het eten. Nu worden de jongen op de donderdagmorgen weg gebracht.

Bij de oude vliegduiven zijn na hun thuiskomst op de zaterdag alle eitjes uitgekomen. Dus ze gaan de mand in op jongen van 5 tot 6 dagen vrijdag. Planning is om op de donderdagavond na het loslaten en voeren de doffers bij de duivinnen en hun jongen weg te halen en in een aparte afdeling (3) te zetten zodat zowel de duivinnen als de doffers extra gemotiveerd worden. De duivinnen zitten dan alleen bij de jongen op de vrijdag als ze s’avonds ingekorfd worden.

Het weer voor de zaterdag ziet er goed uit, eens een keer de wind niet van achteren. We korven alleen op de natourvlucht in en niet de jonge duiven vlucht, dan gaan de duiven naar Bierges 226 kilometer vliegen voor onze duiven. We proberen om wederom al onze duiven in te korven, dat zijn er nog 102. (58 ouden en 44 jongen) Moeten de jongen wel allemaal op donderdag terug komen van hun africhtingsvlucht.

De weersvooruitzichten voor zaterdag, gelukkig weinig windkracht waardoor het een mooie natourvlucht kan worden.