30-11-2021 NPO Ledenraad 27/11

De NPO ledenraad werd de afgelopen zaterdag digitaal gehouden in verband met de hoog oplopende corona besmettingen.

Het voordeel van een digitale vergadering is dat er vooraf reeds gestemd is door de 31 afgevaardigden van alle afdelingen. Tevens waren nu een groot aantal beleidspunten en ingekomen stukken in ruim anderhalf uur besproken.

Nadeel is echter dat er geen echte discussie gevoerd kan worden over onderwerpen waar dat wel wenselijk voor is. Denk maar bijvoorbeeld aan het eerlijk spel en de vlieggebieden waar het NPO bestuur graag mee aan de slag wil.

Op de vergadering is met algemene meerderheid (31 voor en geen tegenstemmen of onthoudingen) de nieuwe sectie sportbeleving geinstalleerd. Deze heeft de onderstaande doelstelling mee gekregen:

Het doel van de sectie Sportbeleving is om met voorstellen en initiatieven te komen voor het aantrekkelijk houden van de duivensport in de volle breedte. Daarnaast moet zij voor de
nodige impulsen in de Ledenraad zorgen. Krachtig beleid is namelijk onder andere gebaseerd op inhoudelijke scherpe discussies, waarbij gebaande paden soms moeten worden losgelaten.

Leden van de NPO kunnen zaken inbrengen via hun vereniging/kring/afdeling en dan naar de NPO ledenraad toe. Alleen is dit een zeer lange weg met veel obstakels. Met de sectie Sportbeleving wordt dat een stuk makkelijker. Arnold Paalman is 1 van de 4 gekozen liefhebbers voor de sectie Sportbeleving. Ik ken Arnold van de jaren dat ik lid was van de vereniging in Lochem waar Arnold ook lid van was. Arnold is heel fanatiek, weet ook heel veel van en over de duivensport, mede door zijn werk en de vele contacten die hij heeft. Tevens heeft hij een mooie ploeg mede sectie leden dus ik heb er alle vertrouwen in dat deze sectie met vernieuwende voorstellen gaat komen voor de NPO ledenraad vergaderingen.

Onderstaand een aantal belangrijke beslissingen welke genomen zijn op de NPO ledenraad vergadering:

  • Vervroegde vrijdaglossingen. In het voorwoord van de NPO voorzitter stelde hij dat het NPO bestuur liever geen vervroegde lossingen meer zag op de vrijdag omdat het teveel onrust geeft onder haar leden en het praktische problemen geeft. Maar in de rondvraag bleek dat onze afdeling 9 het ook niet wil uitsluiten.
  • Het nationale vliegrogramma is voor drie jaar aangenomen. Twee punten zijn doorgeschoven naar de ledenvergadering in Maart 2022 omdat de stemmen staakten. (Gelijk) Onderstaand het nationale vliegprogramma.
Vooral voor de overnachtvluchten moet nog het een en ander aan losplaatsen en morgen of middaglossing worden ingevuld.
  • Midweekse africhtingsvluchten mogen alleen in NL op de dinsdag en in Belgie op de woensdag georganiseerd worden. Op andere dagen praktisch niet uitvoerbaar en ook ter bescherming van de duivenliefhebbers waar de duiven overkomen. Voor hele korte africhtingen (jonge duiven) gaat het NPO bestuur samen met de afdelingen (o.a.9) bekijken wat er binnen NL mogelijk is.
  • Voor de Grand Prix vluchten gaat de minimale deelname van 7 naar 5 liefhebbers. Is het inkorven bij een NIC dan blijft de minimale deelname 7 liefhebbers. De afgevaardigden zijn niet mee gegaan inzake het advies van het NPO bestuur. (Ik kan mij er iets bij voorstellen maar het zal de mogelijkheid om te frauderen vergroten omdat er op deze vluchten iets te winnen valt. Vaak wordt er nog 1 duifje op naam van de vrouw ingekorfd om aan het aantal van 5 te komen. Maar er komt maar 1 liefhebber inkorven op twee namen. Het groepje wordt dan heel klein en het frauderen wordt dan wel heel gemakkelijk vooral als je het samen met anderen doet. NPO bestuur goede controle is dus gewenst.)
  • De afdelingen blijven zelf verantwoordelijk voor de sector lossingen, dit in tegenstelling tot wat het NPO bestuur wilde, dat de nationale lossingscommissie verantwoordelijk was. Duidelijk dus dat de afdelingen nu verantwoordelijk zijn en zullen moeten samenwerken aan een gezamenlijke lossing van een sectorvlucht. (Dit wordt ongetwijfeld leuk om in 2022 te volgen of de afdelingen ook hun verantwoordelijkheid pakken of voor de liefhebbers de sectorvluchten om zeep gaan helpen door niet samen los te gaan. Ik heb zo mijn bedenkingen maar het huidige NPO bestuur heeft er maar mee te doen en ik laat mij graag verrassen.)
  • Ladies League, het leukste punt van de vergadering voor mij. Ik viel haast van mijn stoel bij het horen van het onderstaande. De software is speciaal aangepast voor de LL zodat de naam van de vrouw die meedoet aan deze competitie kan worden ingevuld/gekoppeld. Maar wat blijkt nu, op de uitslagen en bij de eindstanden staan namen van de heren tussen die van de vrouwen. Oeps daar viel ik bijna. Het NPO bestuur was helder, dit was hun laatste jaar, mochten ze er in 2022 nog eens bij de LL staan, dan worden ze gediskwalificeerd.

Toen eerst maar eens gezocht op de afdeling 9 site of ik wat kon vinden over de LL maar helaas kon ik er niets over vinden. Onze afdeling is er dus niet mee bezig ondanks het feit dat ik wel wekelijks de uitslagen via compuclub kon zien.

Toen maar eens gekeken op de site van compuclub, daar staan de eindstanden op.

Link: https://www.compuclub.nu/uitslag/kampioen/ll_kamp/index.php

Klik dan op Kampioenen en daarna op Midfond

Ja hoor, er staan meerdere mannen tussen maar op plek 1 staat PJ uit K. Als het mij zou gebeuren dan zou ik mij de ogen uit mijn hoofd schamen en meteen hebben ingegrepen. In onze afdeling 9 zit hij in de lossingscommissie en bij mijn weten zit hij ook in de NPO lossingscommissie. Ik heb getracht dat uit te zoeken op de NPO site maar daarop heb ik helaas de info niet gevonden. Dan te weten dat zijn vrouw ook lid is en gewoon bij ons op de uitslagen staat.

Conclusie ledenraadvergadering: Het NPO bestuur is goed bezig om de duivensport ook in de toekomst bestendig te maken. Dat is hard nodig ook, blijkt al snel als je de vergadering volgt. Bij het aantreden van onze NPO voorzitter en ad interim secretaris was ik zeer positief gestemd en ik moet eerlijk bekennen dat dat nog steeds het geval is. Ga zo door dame en heren van ons NPO bestuur.

Op 4.43 begint de vergadering, dus even naar dat punt gaan.