05-01-2018 Paramixo enting

Vanmorgen alle 138 duiven van een jaarlijkse enting voorzien, de dierenarts de heer Schaap kwam daarvoor op het hok enten. Gisterenavond na 23 uur reeds alle duiven in de mand gezet of opgesloten met uitzondering van de kweekduivinnen welke op jongen en eitjes zitten.

Ik spreek meestal zo vroeg mogelijk op de dag af zodat de duiven niet al te lang overdag in de mand moeten zitten. Dus om 8.30 uur wanneer de dierenartsen beginnen meteen afgesproken en het enten van de duiven was binnen het uur voor elkaar.

Gisteren tevens alle hokken schoon gemaakt (vakken en zitschapjes de rest is roosters) zodat de duiven bij het pakken mooie schone pootjes hebben. Het schoonmaken van alle hokken kost me ongeveer een anderhalf uur. Vanmorgen na het enten nog even de ren van de jongen schoongemaakt, hier hangen ongeveer een 160 zitvakken welke ik kan ombouwen tot een 80 broedvakken. Tevens zijn er ook nog 6 broedvakken welke schoongemaakt dienen te worden omdat hier geen roosters in liggen. Aan ruimte voor de jongen geen gebrek, nadeel is wel dat ik niet kan verduisteren en niet op de deur kan spelen.

De volgende klus zal worden de grote schoonmaak van het tuin hok, alles onder de roosters weg halen wat er nu al een jaar in ligt. Meestal doe ik dat in een weekend en voor het koppelen. Dit jaar zal het wellicht gebeuren op het moment dat ik alle duiven gekoppeld heb en deze heb opgesloten in de vakken.

Onderstaand een viertal foto’s van het jonge duiven hok waar nu de vlieg duivinnen in verblijven.