10-02-2022 Vrachtkosten vergelijken.

Ik heb de vrachtkosten van alle 11 de afdelingen van Nederland op een rij gezet en met elkaar vergeleken.

Het zijn de vrachtkosten over 2021 want die van 2022 zijn nog niet bekend.

De volgende disciplines zijn meegenomen in de vergelijking:

 • Vitesse
 • Midfond
 • Eendaagse
 • Jong 1 nacht mand
 • Jong 2 nachten mand
 • Natour

Dus de overnachtvluchten en trainingsvluchten zijn niet meegenomen.

Welke afdeling is het goedkoopste met de vrachtkosten? Het is met een zeer klein verschil, afdeling 4 Limburg geworden. Onderstaand de lijst met daarbij ook de percentages die een afdeling duurder is met de vrachtkosten dan afdeling 4 Limburg:

 1. Afd. 4 Limburg.
 2. Afd. 2 Brabant 2000 (1% duurder)
 3. Afd. 7 Midden Nederland(8% duurder)
 4. Afd. 5 Zuid-Holland (9% duurder)
 5. Afd. 3 Oost Brabant (11% duurder)
 6. Afd. 1 Zeeland (15% duurder)
 7. Afd. 8 GOU (20% duurder)
 8. Afd. 9 Oost-Nederland (28% duurder)
 9. Afd.11 Friesland (35% duurder)
 10. Afd.10 N/O Nederland (36% duurder)
 11. Afd. 6 Noord Holland (40% duurder)

Ik ben er eerlijk gezegd van geschrokken hoe groot de verschillen zijn. Vooral vanwege het feit dat alle afdelingen ongeveer dezelfde kilometers hebben per discipline zoals het Nationaal vliegprogramma aan geeft. (NPO vliegprogramma)

Heel opvallend dat de 4 noordelijkse afdelingen de hoogste tarieven hebben en dus laatste vier plekken bezetten. Ik dacht eerst, wellicht heeft het te maken met de grote ophaal routes maar dat speelt ook in Limburg dus dat kan het niet zijn.

Noord Holland heeft maar 35 verenigingen met in totaal 973 duiven liefhebbers zoals op hun site staat. Als de bestuurders van Noord Holland verstandig zijn, dan gaan ze samenwerken met Zuid Holland inzake het transport. Zuid Holland staat op een mooie 4e plek met maar een toeslag van 9% ten opzichte van Limburg. Dat is een heel verschil met de toeslag van 40% die de liefhebbers uit Noord Holland nu moeten betalen. Ik lees dat de samenwerking reeds bestaat, wel jammer dat je dat niet terug kunt zien in de vrachtkosten.

Onze afdeling 9 is maar liefst 28% duurder dan afdeling Limburg. Dan te bedenken dat de toeslagen die ze willen hanteren voor het ophalen bij 6 vluchten bij verenigingen met minder dan 100 duiven niet zitten in de bovenstaande vrachtkosten vergelijking.

In deze blog staan de extra toeslagen vermeld.

Als de voorgestelde toeslagen doorgaan bij de afdeling 9 Oost Nederland, dan zal het percentage dat de afdeling 9 duurder is dan Limburg, gaan van 28% naar 34%.

Om de duivensport en de vrachtkosten betaalbaar te houden, zal er veel meer moeten worden samen gewerkt.