18-04-2024 Trainingsvlucht Jaarlingen.

Vandaag op pad geweest met 36 jaarlingen (1 jarige duiven) en 1 oude doffer die anders als enige thuis zou moeten blijven in het kleine hokje.

Ik ben vanmiddag nadat ik de duiven in de mandjes had gepakt naar mijn vaste eindbestemming gereden. De duiven 1 voor 1 gelost, om de minuut in Lievelde bij erve “Kots”. Dat is door de lucht exact een afstand van 30 kilometer naar hun hok.

Het was deze week ook de enige kans om ze nu te kunnen wegbrengen gezien het weer, wat een regen en koud weer hebben we gehad. De temperatuur was ook vandaag maar 11 graden en de noordwesten wind maakte het extra koud.

Ook voor de aanstaande zaterdag zal het niet warmer worden dan 10 graden. De wind komt uit het noordwesten of noorden met een windkracht van 2 tot en met 3. Gelukkig wel een zonnetje tussen de wolken en kans op een klein buitje, ik verwacht wel een lossing maar de lossingsverantwoordelijke zal vast gaan wachten op een oplopende temperatuur. Daarom verwacht ik geen lossing voor 10 uur.

Maar nu even terug naar de extra trainingsvlucht van de jaarlingen, bij thuiskomst stonden er al 33 duiven op de klok van de 37 die mee waren. Binnen een kwartier waren er 3 duiven bij gekomen. Ik mis nog 1 mooie wit/rode duivin. Bij het loslaten bleef deze duivin op mijn hand zitten, het duurde net geen minuut waardoor de volgende duif een extra minuut moest wachten om gelost te worden. Deze duivin maakt het zichzelf wel lastig maar ik verwacht haar nog wel.

Om 19.44 uur was ook de laatste duivin terug, ze is gelost om 15.26 uur. Ik verwacht dat ze zaterdag over de 112 kilometer van Beek en Donk veel minder tijd nodig heeft dan nu de dikke 4 uur en 18 minuten.

De snelste duif deed er 23 minuten en 51 seconden over om op de antenne te landen. (23-003) Maar 9 duiven wisten binnen de 30 minuten thuis te komen. De laatste duif deed er 1 uur en 4 minuten over.

Al met al een mooie trainingsvlucht, daar ga ik zaterdag vast profijt van krijgen.

Helaas ben ik woensdag bij huis een oude doffer verspeeld, hij is niet terug gekomen en hem is vast wat overkomen. De doffer moest zich nog bewijzen maar hij zat gekoppeld aan 1 van onze betere duivinnen de 19-458. Hopelijk gaat die duivin zaterdag een andere doffer opzoeken, ik ga haar nog wel als getekende zetten want ze mist zelden.

Verder is het opvallend dat mijn duiven zeer veel eten, het koude weer is daar natuurlijk debet aan. Vanmorgen heb ik ze 20 gram per duif gevoerd (25% vlieg subliem, 65% Matador Turbo Extreme en 10% Snoepzaad) en vanavond 40 gram van hetzelfde. Bedoeling is dan om op de vrijdagmorgen om 11 uur het resterende voer weg te pakken. Bij de controle van alle afdelingen om te kijken hoeveel voer er was blijven liggen moest ik constateren dat alleen bij de duivinnen in het van Zon hok er nog wat kleinzaad was blijven liggen. In alle overige 4 afdelingen was echter al het voer op. Dat wordt morgenvroeg nog extra bijvoeren in de plaats van voer wat is blijven liggen op te ruimen.

Tevens heb ik bericht gehad van de firma Habru dat mijn nieuwe dak inlaat voor de jonge duiven gereed is. Die ga ik binnenkort ophalen zodat mijn vliegduivinnen straks ook gebruik kunnen gaan maken van het rendeel voor hun afdeling. Nu zitten er 46 duivinnen in een afdeling van 170 cm breed en 200 cm diep. Het kan wel maar is verre van ideaal, met het rendeel erbij gaan ze vast nog wat sneller naar huis vliegen. We gaan het zien.