29-10-2022 Afdelings kampioenen, Sedochol etc.

Deze week kregen wij persoonlijk een uitnodiging in de brievenbus van onze afdeling. Wij horen bij de kampioenen (6e duifkampioen Natour met onze “Special”) en we worden uitgenodigd voor de kampioenhuldiging anex feestmiddag te Hengevelde. Van de uitnodiging gaan we zeker gebruik maken.

We zijn best trots dat we in het jaar 2022 een kampioenschap mogen ophalen van onze afdeling. Pas in januari van het jaar 2019 zijn de duiven verhuisd van Neede naar Hengelo. Geen enkele duif werd overgewend dus we zijn gestart met een nieuwe ploeg jongen. Met veel vallen en opstaan, vooral met de jonge duiven is het ons toch mooi gelukt om in het derde jaar reeds bij de afdelingskampioenen te horen.

Tevens werd ze de 3e duifkampioen Natour van Noord en 6de duifkampioen van onze afdeling. (1599 leden)

Maar ruim 40 jaar geleden, was ik ook van de partij bij de afdelingskampioenschappen. Er werd toen een jubileum vlucht georganiseerd met de jonge duiven. De beste liefhebber met zijn eerste drie getekende jongen van de afdelingsvlucht kon een 8 daagse busreis winnen voor 2 personen naar Lloret de Mar een bekende badplaats in Spanje. Geheel verzorgd in een mooi hotel. Je kreeg ook nog 200 gulden mee aan zakgeld. Ik dacht dat de inleg 10 gulden was om mee te doen. Toendertijd vloog ik nog samen met mijn vader op naam van Willemsen en Zoon. We hadden 4 jonge duiven mee waarvan er zich 3 in de prijzen vlogen. Ja hoor onze 1ste, 2de en 3de getekenden. De blijdschap was dan ook groot toen bleek dat wij als beste de drie getekenden hadden gepakt. Ik weet nog goed dat ik aan het eind van de week nog heb gebeld of er geen reclames waren binnen gekomen? We werden prachtig gehuldigd en ik ben samen met mijn zus op vakantie geweest. Maar zoiets blijft je altijd bij.

Lloret de Mar

Op de donderdag 27 Oktober zijn we tevens gestart om al onze vliegduiven Sedochol Gold over het voer te verstrekken. Welgeteld 10 ml per 1 kilo voer. De vliegduiven staan nog op 1 of 2 oude pennen. We gaan eens kijken of ik na twee weken wat kan zien of voelen aan de duiven. Ze krijgen vanaf nu dus twee weken elke dag het middel over het voer. Ik kon helaas maar een verpakking van 500 ml kopen. Kosten 16,50 euro. Ik ga eens kijken of ik het voordeliger kan kopen. Ja reeds gevonden. (Petcure.nl 5 liter voor 99,95 gratis bezorging in nl met een online dierenarts) (Supachol 5000ml – Frazers Racing Pigeon sedochol poultry Breeder Pack 54,25 pond is 64 euro) Het lijkt er verdacht veel op dat de verkoopprijzen mooi op elkaar afgestemd zijn. Ik heb ook al 5 liter cans voorbij zien komen. Het wordt ook gebruikt bij paarden en veel andere dieren.

Ook heb ik een pot Probac1000 gekocht. Kosten voor 500 gram 30 euro. Veel goede liefhebbers gebruiken het bij de thuiskomst van hun vliegduiven zodat deze sneller herstellen. Maar er moet dan wel echt wat voor terug komen want 30 euro voor 500 gram is veel geld. Nu kijk ik vooral naar de mest of het daar van invloed op is. Ik ken ook liefhebbers welke zeer hard vliegen met hun duiven en het middel niet verstrekken. Ik wil het aan de jonge duiven verstrekken volgend jaar zodat ze zelf meer weerstand kunnen opbouwen tegen de coli. Soms moet je toch wat proberen en zelf ervaren wat wel of niet goed is. Ik hoor er goede berichten over, dus we gaan kijken of dat klopt. Ik heb nu 100 gram gemengd met 1250 gram vitamineral van Natural. Ze krijgen het dagelijks over het voer, 1 eetlepel per kilo voer. Ik kom er vast nog wel een keer op terug.

Onze kweekduiven zijn door de rui. Maar deze waren meteen na het afzetten van hun 4de ronde jongen al gescheiden. Binnenkort maar eens een afspraak maken met de dierenarts voor hun Parathyfus enting. Daarna nog de wormkuur en dan zijn ze er medisch klaar om te gaan kweken. We hebben nu nog 20 duivinnen zitten en 22 doffers. Bij Sabine is plek voor 16 koppels zodat er nog 4 koppels bij mij komen te zitten. De overige 2 doffers gaan bij Sabine in de ren als reservedoffer. Wellicht vinden we nog een geschikte duivin voor 1 van deze doffers.