12-08-2021 Duivensport dure hobby ??????

Ik heb een mooie betaalapp waarbij je elk bedrag naar een rubriek kunt indelen. Alle bedragen voor de duivensport worden op de rubriek Hobby gezet. Dat gaat per maand zodat je mooi kunt zien wat je hebt uitgegeven aan je hobby,s. Onderstaand zal ik per rubriek (voer/medicatie/vracht/diversen) de bedragen vermelden over 2021 tot en met de maand Juli.

Op mijn hoklijst van 2021 staan 66 duiven, allen vliegduiven waarvan er 17 blijven zitten voor de Natour vluchten. De kwekers zitten bij Sabine en de kosten daarvan betaald Sabine zelf dus zitten niet in de onderstaande getallen. Daarnaast worden er net geen 100 jonge duiven afgezet in mijn hok.

Voerkosten:

Aan voerkosten heb ik t/m Juli betaald 753 euro. Dat is per maand een bedrag van 107 euro.

De voerkosten zijn inclusief grit en mineralen. De gemiddelde voerkosten per duif is 1 euro per maand. Heb je jongen in de broedschotels liggen dan is het iets meer dan 1 euro per duif per maand, in de maanden buiten het vliegseizoen is het weer wat minder. Maar per saldo is het een goede schatting van de voerkosten die je kunt maken zonder de kosten ervan bij te houden.

Medicatie:

Aan medicatiekosten heb ik t/m Juli betaald 423 euro. Dat is per maand een bedrag van 60 euro.

We ontkomen niet aan de kosten voor de verplichte adeno/coli entingen. Die zal elke liefhebber moeten maken. Ik heb ontdekt dat de bedragen per duif voor de verplichte enting enorm verschillen. Vaak tientallen procenten verschil. Dus even rondbellen wat de kosten per duif zijn loont echt. Verder doe ik zelf veel aan medicatie om met veel plezier heel het vliegseizoen te kunnen presteren vandaar mijn maandbedrag.

Vrachtkosten:

Aan vrachtkosten heb ik t/m Juli betaald 555 euro. Dat is per maand een bedrag van 139 euro. Ik heb het totaalbedrag gedeeld door 4 maanden aangezien de wedvluchten in April aanvangen. (April/Mei/Juni/Juli)

Tussenbalans:

In de maanden Januari tot en met Maart zijn mijn maandlasten 107 euro plus 60 euro is in totaal een 167 euro. Maar in het vliegseizoen komen daar vanaf April per maand de vrachtkosten van 139 euro bij op zodat de maandlasten gaan naar een 306 euro.

Diversen:

Aan diverse kosten heb ik t/m Juli betaald 4415 euro. Dat is een groot bedrag en zal dit onderstaand specificeren:

  1. Kosten aanschaf duif en bonnen 2800 euro.
  2. Kosten nw dak rendeel en balkjes 775 euro.
  3. Kosten 2e hands klok en unikon web 468 euro.
  4. Kosten website 205 euro.
  5. Kosten contributie 77 euro.
  6. Kosten koeriers 55 euro.
  7. Kosten nestmatjes 35 euro.

De kosten voor de contributie zal iedere duivenmelker moeten betalen als je lid bent van een vereniging. De kosten voor de ringen en chipringen zijn reeds vorig jaar gemaakt en zitten er dus nu niet bij.

Conclusie:

Duivensport is mijn grote hobby. Gelukkig staat Dini volledig achter mij en steunt mij enorm. Waar ik nog wel eens twijfel om een groot bedrag uit te geven, geeft Dini mij vaak het laatste zetje om het te gaan doen. Daarbij heb ik het geluk dat de kwekers bij Sabine zitten en dat Sabine heel goed kan omgaan met postduiven. Ze beleeft er in ieder geval ook veel plezier aan. Maar de planning is wel dat op den duur de duivensport ons geen geld meer gaat kosten door de verkoop van jongen van onze kwekers. Eerst maar eens zien dat we bij de top komen in de CC. We zijn al een mooi eind op weg daarmee.