15-03-2022 NPO/Begroting/Op eigen hok.

Op zaterdag heb ik een deel gevolgd via de lifestream van de NPO vergadering en een deel terug gekeken.

Ik denk dat er mooie stappen voorwaarts zijn gemaakt in het nieuwe beleid van de NPO.

Waar ik zelf blij van werd is dat we nu 1 op 3 gaan vliegen. Van elke 100 duiven die ingezet worden op een wedvlucht, komen er nu 33 op de uitslag te staan.

Ik verwacht zeker dat het 1 op 3 vliegen de duivensport ten goede komt. Ook zullen nu alle afdelingen 1 op 3 spelen en dezelfde punten per uitslag gaan hanteren.

Wat wel gek was, dat afdeling 6 niet voor stemde bij de jaarrekening en bij decharge van het NPO bestuur. Opvallend, ze zullen er wel hun reden voor hebben. Jammer dat afdeling 6 wel de hoogste vrachtprijzen heeft van alle afdelingen, dat zal vast ook een reden hebben.

Overigens was ook de sectie sportbeleving niet aanwezig op de NPO vergadering waardoor hun 4 stemmen verloren gingen. Jammer, 1 persoon had zich afgemeld maar het is een slecht begin van deze nieuwe sectie. Arnold Paalman had verplichtingen elders.

Begroting:

Heeft uw afdeling reeds een begroting gepresenteerd? Ik verwacht dan dat ze allemaal naar de prullenbak kunnen. De reden is simpel, door de hogere kosten (inflatie, energiekosten, dieseltoeslagen en voerkosten) zal het aantal ingekorfde duiven met minstens 10% gaan dalen. Ik denk dat geen enkele afdeling hier rekening mee heeft gehouden.

Zelf hebben wij het afgelopen weekend weer voer ingeslagen voor onze duiven. Maar met de verwachte oplopende zaadprijzen heb ik extra voorraad ingeslagen. Onderstaand de bedragen welke ik betaald heb bij Obie in Almelo.

  • Gerst 25 kilo voor 13,50 euro
  • Zuivering 25 kilo voor 16,00 euro
  • VL Sport subliem 25 kilo voor 21,00 euro

Nu maar eens kijken wat de bovenstaande prijzen zijn over een paar weken/maanden. Obie kreeg zelf hogere inkoopprijzen dus ging ook zijn prijzen aanpassen. In de krant stond dat een brood wellicht 5 euro gaat kosten, ik mag hopen dat het niet zover komt. Veel graan komt uit Rusland en de Oekraïne vandaar de prijsstijgingen.

Op eigen hok:

Afgelopen week de B ploeg (voornamelijk jaarlingen) welke nu gekoppeld zitten op de broedvakken voor het eerst los gehad. Ik doe ze om de dag los. (2 afdelingen, en per afdeling los) Ook beginnen nu de eitjes te komen. Ze krijgen allemaal kunsteitjes en op ongeveer 10 dagen broeden zet ik alles op weduwschap.

Afgelopen vrijdag is de dierenarts weer op bezoek geweest en hebben al onze vliegduiven (86 stuks) een Paratyphus enting gehad met de dode entstof. Kosten 0,60 per duif en 8 euro voorrijd kosten. Ik was er zelf niet gerust op dat mijn duiven geen paratyphus meer hadden dus voor de zekerheid en mijn gemoedrust nu maar gedaan.

Tevens via compuclub geregeld dat ons nieuwe combinatie lidnummer in compustam het stamboompakket kwam te staan. Compuclub hartelijk dank voor deze gratis service.

Nu kon ik meteen de hoklijsten uitdraaien op het juiste lidnummer, dus deze ook gereed gemaakt. De entlijsten waren reeds gereed zodat alles gereed ligt om in te gaan leveren bij onze vereniging.

De eerste jongen van de tweede ronde zijn geplaatst bij de jongen van de eerste ronde. Als de tweede ronde compleet is gaan we ook met onze jongen naar de dierenarts voor de paramyxo en paratyphus entingen. Tevens krijgen ze dan een druppel in de nek voor de luis en een gele knijpring om.

Het eerstvolgende wat ik ga doen is om de Blacklist van biedezels bij Pipa samen te stellen. Als ik de lijst actueel hou dan kunnen we mooi zien hoe groot de groep van biedezels is die hun collega duivenmelkers veel te veel geld laten betalen. (Op zijn nederlands, een oor aan naaien). Op 19 maart zet ik de Blacklist lijst online.

Waarschuwing, oplichters actief.

Zelfs op de “kleine” verkopen doen de biedezels mee. Thone Pigeons en No Pigeon No Live zijn biedezels. Nu is Davidwang de klos. Koop 1.01 van Rudi De Saer. Een opbrengst van 1.200 euro vind iemand te laag. Davidwang betaald dus 700 euro teveel.