20-01-2023 Postduif sneller laten vliegen.

Er zijn een aantal manieren om postduiven sneller te laten vliegen. Onderstaand zet ik een aantal mogelijkheden onder elkaar:

  • Training: Door regelmatig training te geven aan de duiven, kan deze hun vliegvaardigheid verbeteren, waardoor ze sneller kunnen vliegen. Training is zeer belangrijk, een goede conditie is een vereiste om vroege duiven te krijgen op een wedvlucht. Bij mij kwamen de duivinnen maar 1x daags los in de namiddag. Maar ik heb ze dan wel een uur tot zelfs anderhalf uur los. In 2023 gaan wij alleen met duivinnen spelen waardoor de optie aanwezig is om de duivinnen s’morgens een uur te laten vliegen. Als ik de duivinnen dan 2x daags los doe en dat 1 uur per keer zodat ze op een dag 2 uur trainen, dan hebben de duivinnen in vergelijking met de trainingen van 2022 al gauw een extra half uur getraind per dag wat kan oplopen tot zelfs een uur. Met de juiste voeding erbij kunnen ze best harder gaan vliegen.
Duiven die aan het trainen zijn, ze zitten zo hoog dat de camera ingezoemd moet worden.
  • Gewicht: Door de duiven een gezonde en gevarieerde voeding te geven, kan hun algehele conditie verbeteren, wat kan leiden tot snellere vluchten. Houdt de duif op een gezond gewicht zonder te veel overtollig vet. Door het gewicht van de duif te verminderen, kan deze sneller vliegen. Belangrijk dus om de duiven goed te laten trainen en een goede balans te vinden in het voeren van een duif afgestemd op de afstand die de duif moet afleggen. De meeste liefhebbers voeren hun duiven te veel. Ik ook, vooral als ze vastzitten in de winter ondanks het feit dat ik veel gerst voer. Als ik de duiven die ingekorfd worden op een wedvlucht in mijn handen krijg om ze in de mand te doen dan voel ik gauw genoeg of een duif te zwaar is. Ik kan dan bij het inmanden reeds zien welke liefhebbers goed gaan presteren. Trouwens een duif in vorm zal nooit te zwaar zijn. Bij de diverse voerleveranciers kunt u verschillende voerschema’s downloaden of bekijken per discipline zodat u een mooi handvat heeft om aan vast te houden. TIP: Probeer een goed voersysteem op te bouwen en wijzig deze niet te veel. Bijsturen mag altijd maar met wip wap beleid komt u er nooit. Maak het voersysteem niet te ingewikkeld waardoor de kans op fouten vergroot wordt. Daarnaast doe ik ook veel op gevoel, ik kan de trainingen van mijn duiven sturen door de manier van voeren.
  • Fokprogramma: Door gebruik te maken van een geselecteerd fokprogramma kan men snellere duiven fokken. Wij kweken alleen maar jongen uit onze kwekers. Een enkele keer houden we ook een paar jongen aan uit onze beste vliegduiven als daar ruimte voor is, want de eerste ronde eitjes van de kweekduiven worden onder de vliegduiven gelegd. Wees selectief met het kweken, kweek alleen uit je beste duiven. Doe je dat niet dan heb je gauw een hoop jongen zitten die er niets van kunnen met alle gevolgen van dien. Teleurstelling na teleurstelling want je zakt steeds verder weg met de prestaties. Begin je opnieuw met de duivensport of stap je net als nieuweling in, probeer dan met een goed spelende liefhebber uit de vereniging of uit je CC of Afdeling een goede band mee op te bouwen. Hij kan je behoeden voor veel fouten maar ook ervoor zorgen dat je mooi gaat presteren met je gevleugelde vrienden. Ik heb zelf altijd eerst binnen mijn eigen vereniging gekeken naar de liefhebbers met de beste prestaties. Die beter presteerden dan ik zelf met de duiven. Zodoende heb ik duiven zitten in ons kweekhok van Eric Stortelder, Frans Strikker, John Vasterink, Dieperink (Lochem) en Frits Wesseldijk. (In mijn 49 jaar als duivenliefhebber heb ik 3 verenigingen gehad. Neede, Lochem en Hengelo) Daarna ben ik pas gaan zoeken in onze afdeling naar goede liefhebbers en duiven. Voorbeelden zijn: Ben Pieper, de Gebroeders van Langen en de combinatie Kamp/ Kippers. Vooral met de broers van combinatie Kamp/Kippers hebben we een zeer goede band opgebouwd. Er zitten nu reeds een 11tal rechtstreekse duiven van hen in ons kweekhok. Die duiven gaan er mede voor zorgen dat onze prestaties met onze duiven naar een topnivo gaan stijgen. Mocht dat niet het geval zijn dan ligt het niet aan de duiven maar aan mij. De meeste duiven die je aanschaft met een prachtige stamboom kweken niet goed. Wij geven onze kwekers drie jaar de kans om zich te bewijzen. Zitten er dan geen goede vliegduiven uit die kwekers dan gaan ze uit onze kweekploeg. Die worden ook niet verkocht want wat voor mij niet goed genoeg is, is ook voor een ander niet goed genoeg. De meeste kans bij het kweken is als je een goede duif op een goede duif zet. Goed maal goed is hopelijk goed.
  • Selectie: Hoe strenger je selecteert hoe sneller je vooruit komt. Je moet het wel kunnen. Ik ben er behoorlijk slecht in maar uit ervaring weet ik nu wat ik moet doen. Bij ons krijgen alle duiven een eerlijke kans. Maar de mand selecteert bij ons. Korven, korven en nog eens inkorven is het motto. Met de jonge garde ben ik (te) voorzichtig. Dat is onze toekomst en daar moeten we het van hebben. TIPS: Twijfelaars worden zelden meevallers. Selecteer vooral op de gezondheid van je duiven. Bepaal vooraf waar je vliegduiven aan moeten voldoen om te mogen blijven voor het volgende seizoen. Bij ons moeten ze 67% prijs vliegen om te mogen blijven. (Uitslag 1:3) Selecteer kort na het seizoen, wacht niet tot ze er weer perfect en mooi uitzien na de rui. Ga ook op je gevoel af zodat het plezier in de duivensport voorop blijft staan.

  • Verduisteren, bijlichten: Ja zeker, het verduisteren en bijlichten van je duiven is ook een methode om je duiven harder te laten vliegen. Je probeert je duiven zo lang mogelijk strak in hun verenpak te laten zitten waardoor de vleugel mooi vol blijft. De rui wordt door het verduisteren of bijlichten na de langste dag vertraagd. Wij verduisteren onze jongen van de 1ste en 2de ronde. Aangezien de eerste ronde jongen samen wordt afgezet met de duivinnen, worden 24 van onze duivinnen dus ook mee verduisterd. Om optimaal te profiteren van het verduisteren van de jonge duiven, is het verstandig om de jonge duiven tot maximaal begin juni te verduisteren. Tot 21 juni niet bijlichten of verduisteren om daarna het licht aan te houden tussen 05.00 en 23.00 uur tot de laatste wedvlucht. Bijlichten hebben wij nog niet gedaan omdat er geen elektra in de hokken zat. Nu heb ik dat sinds kort wel waardoor die optie aanwezig is.
Het laatste deel van het hok is verduisterd. Niet mijn hok maar de afbeelding gepakt als voorbeeld.
  • Vleugels: Door de vleugels van de duif te knippen en te trimmen, kan deze sneller vliegen. Ja, om te voorkomen dat je duif net voor een belangrijke vlucht zijn pen moet gooien, kun je een klein stukje van het topje van de pen verwijderen waardoor deze pen met een vertraging gegooit wordt. Hierdoor ontstaat er geen gat in de vleugel tijdens de wedvlucht van de duif. Althans dat is de bedoeling. Zelf heb ik het nog nooit in mijn 49 jarige duivenbestaan geprobeerd.
De eerstvolgende pen die geruid moet worden is het topje vanaf gehaald om het laten vallen van de pen te vertragen.
  • Genetica: Postduiven met goede genen voor snelheid zullen sneller zijn dan die met minder goede genen. Genetische technologie of gentechnologie, ook genetische modificatie genoemd, is een moderne vorm van biotechnologie waarbij het DNA van een organisme direct wordt aangepast.  Er is berichtgeving geweest over genetische manipulatie bij postduiven. Sommige fokkers zouden genetisch gemodificeerde postduiven gebruiken om hun snelheid en weerstand te verhogen, met als doel de concurrentie te verslaan in wedstrijden en de waarde van hun fokstam te verhogen. Ik kom hier in een volgende blog op terug want dit onderwerp verdient extra aandacht.
De hoornloze koe is een goed voorbeeld van genetisch knippen en plakken aan dieren.
  • Weersomstandigheden / Duivenhok: Door de duiven te houden in een omgeving die geschikt is voor hun welzijn, zoals een goed geventileerde hok, kan men ervoor zorgen dat ze gezond blijven en sneller kunnen vliegen. Ik ben zelf een groot fan van een Van Zon hok. Er worden zeer goede prestaties gemaakt op een Van Zon hok en het is simpel te bouwen. Ook kunnen alle afdelingen simpel verduisterd worden. Zie voor meer info mijn site.
Martin Van Zon met de uitleg over zijn ontwerp.
  • Motivatie: Een zeer belangrijke reden om duiven harder te laten vliegen. Steven van Breemen schreef ooit “Individuele motivatie speelt een grote rol bij postduiven”. Daar ben ik het helemaal mee eens. We maakten niet voor niets onze beste uitslagen in 2022 toen de duivinnen op hoogbroed of op kale jonkies zaten. Ook met de doffers op grote jongen met daarbij de duivinnen die we een paar dagen voor het inkorven apart zetten zorgde voor maar liefst de eerste 26 prijzen in de vereniging. Onvoorstelbaar en wellicht niet meer te evenaren. Lees de vele verslagen van de kampioenen, alles draait om een goede motivatie. TIP: Sinds dat wij de weduwduivinnen wekelijks op de dag voor de inkorving na de training s’avonds op de doffers laten vallen, kan ik de duivinnenploeg heel het seizoen gemotiveerd houden. Hierdoor presteren ze veel beter als ik dat niet zou doen. (Voordat ik daar mee begon waren de duivinnen lang niet constant genoeg) De duivinnen verblijven dan 10 minuten bij de doffer en worden dan weg gepakt. Ook helpt het zeker dat wij 2 duivinnen koppelen aan 1 doffer. Ondanks dat wij de laatste 2 jaar op totaal weduwschap vlogen, hadden wij op de Vitesse vluchten en de Midfondvluchten altijd een duivin voorop. Dit jaar gaan we alleen met de duivinnen vliegen en zit er dus altijd een doffer op haar te wachten. Ik verwacht dat de prestaties van onze duivinnen er alleen maar beter op worden.
Op Bierges hadden wij 42 oude duiven in de prijzen zitten van de 47 oude duiven welke mee waren. Lees in de bovenstaande blog wat de extra motivatie was.
Ook hierbij weer de extra motivatie. Resultaat 39 oude duiven in de uitslag van de 40 oude duiven. In de vereniging de eerste 26 prijzen, ongekend. In de CC uitslag 23 duiven bij de eerste 100 tegen 1531 duiven. Zo wil ik ze elke week wel thuis krijgen.

Houdt er wel rekening mee dat het welzijn van de duiven altijd voorop moet staan en dat de duiven niet onnodig gepusht moeten worden om sneller te vliegen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de snelheid van de duiven niet de enige factor is om te overwegen bij het houden van postduiven, het streefdoel is een gezonde en gedisciplineerde vlucht.