22-05-2023 Super gezellige zondag.

We hebben zondag Martin van Zon en Jos Voortman van de koerier duivenfilms op bezoek gehad.

Na de mooie zaterdag met een vroege duif van Chalons en 8 duiven in de uitslag van de 10 duiven mee, nu dus een zeer gezellige zondag samen met Martin van Zon en Jos Voortman.

Martin had mij beloofd om naar mijn van Zon hok te komen kijken en om dan tevens Jos Voortman van de koerier duivenfilms mee te nemen die bezig is met de opnames van een nieuwe film die gaat over de van Zon duivenhokken.

Martin van Zon is een begrip in Nederland, hij heeft zeer veel kennis van de postduif en de duivensport. Martin van Zon heeft jaren geschreven voor de Nederlandse duivenkrant en ik mis nog steeds zijn artikelen. Ik keek er echt naar uit, want je weet bij voorbaat al dat je veel van hem kunt leren.

Dat mijn Martin van Zon duivenhok goed is dat bewezen de prestaties. De eerste 26 plekken in de vereniging, geweldig, of 23 duiven bij de eerste 100 duiven in de CC als de vorm aanwezig is. Dat bleek ook tijdens zijn bezoek, onze duiven zagen er top uit, mooi strak in de veren met veel kleur en krijtwitte neppen een lust voor het oog. Martin had nog een tweetal tips voor mij, dat zijn:

  • De aangebrachte windveer aan de rechter zijkant van het nachthok, kan ik beter verwijderen, zodat er nog meer frisse lucht in het nachthok (jonge duiven afdeling) kan komen. Dus meteen na het vertrek van de heren de windveer los geschroeft en verwijderd.
  • Overdag heb ik de schuiven in het nachthok te ver open staan waardoor er veel zon in het nachthok naar binnen schijnt en hierdoor de temperatuur te hoog kan oplopen. Advies is om aan de voorzijde een strook van 20 centimeter open te laten. Wanneer de nachtdeur dicht gaat de schuiven maximaal open te zetten zodat de ochtendzon meteen vol naar binnen kan komen en het hok kan opwarmen. Als de nachtdeur weer open gaat zodat de duiven in de ren kunnen zitten dan de schuiven weer op 20 centimeter zetten. Ook al zitten je duiven in het nachthok dan nog de 20 centimeter aanhouden.

Al met al zeer nuttige informatie waar we ons voordeel mee kunnen doen.

Jos Voortman heeft een aantal opnames gemaakt van mijn van Zon hok, het schuiven systeem, het uitzicht op het platte dak en zelfs van het zwembad. Afijn we gaan later vast zien wat het is geworden.

De van Zon hokken worden steeds meer een begrip in Nederland maar nu ook vooral in België. Daar heeft men door een aantal zeer goed spelende liefhebbers met een van Zon hok ontdekt, hoe goed de verluchting werkt en welke prestaties je op een van Zon hok kunt behalen. Ik schreef er meerdere keren over dat er steeds meer prachtige van Zon hokken worden gebouwd.

Er wordt gezegd dat een van Zon hok zeer goed is voor de fondspelers, dat klopt wel maar ook voor een snelheidsspeler is een van Zon hok zeer goed. Paul Couwenberg uit Breda zijn duiven bewijzen dat je op een van Zon hok ook geweldig kunt presteren op de snelheidsvluchten. Martin had zelf het afgelopen weekend een 1ste prijs in zijn vereniging en staat op plek 46 in zijn afdeling van maar liefst 24.495 duiven. Martin had er 25 mee en pakt 20 prijsduiven dus ook 80% prijs.

Ik heb Martin verteld dat ik een duif kan beoordelen hoe mooi hij is, ik weet hoe ik de duiven klaar moet maken voor de vluchten, maar kan helaas niet beoordelen of het een goede of mindere duif is. Ook van de kenmerken waar bijvoorbeeld een snelheidsduif aan moet voldoen te denken valt aan de vleugel heeft die een korte arm, lange arm of een kippenvleugel en de verdere bouw van de duif heb ik beslist geen verstand. Ook na 50 jaar duivensport ontbreekt bij mij een mentor die mij dat kan leren. We hebben een aantal duiven bekeken en Martin heeft mij en Sabine uitgelegd waar we bij de vleugel op moeten letten.

Indien Sabine en ik daar onze kennis in kunnen vergroten, is de kans groot dat wij beter de duiven kunnen uitzoeken die op elkaar gezet kunnen worden. Voordeel is dat we met minder kwekers meer kwaliteit krijgen en er minder jongen uitvallen die niet geschikt blijken te zijn voor hun disipline. De tip van Martin en Jos Voortman is om de onderstaande film samen te gaan bekijken want daar legt Martin exact in uit waar een goede duif aan moet voldoen.

Wij hebben de film Selectie en Koppeling van Martin van Zon besteld. Het zal ons wellicht in staat brengen om twee jaar eerder de top te bereiken.

Wilt u ook sneller in de top van de uitslagen komen, klik dan hier voor de link om deze film te bestellen.

https://www.koerierduivenfilms.nl/index.php?route=product/product&product_id=266

Jos Voortman is geboren in Hengelo en heeft in de jaren 60 nog gespeeld met zijn duiven op de oostlijn. Hij kon nog veel mooie verhalen vertellen van die tijd. Dini had een lekkere cake gebakken en aspergessoep gemaakt. Ook de lekkere verse broodjes ontbraken niet. Al met al een stuk wijzer geworden en een super zondag beleeft. Dini, Martin en Jos hartelijk dank daarvoor.

De rubriek blikvangers zal hierdoor dus met een dag vertraging geplaatst worden.